Skip to main content

Przepis na ciasto - wiśniak

Biszkopt:
5 jaj
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
Jaja ubić z cukrem na puch. Dodać do masy resztę składników. Piec do 30 min w 180 stopniach góra- dół - do suchego patyczka.
Masa Budyniowa:
2 budynie śmietankowe
2 szkl. soku wiśniowego
2 galaretki wiśniowe
2 margaryny typu „ Kasia” lub masło
0,5 szkl. cukru
2 jajka+ 2 łyżki cukru
Jeśli nie ma sezonu na wiśnie, może być gotowy sok wiśniowy ze sklepu ewentualnie zamrożone wiśnie. Wiśnie wyjąć dzień wcześniej i zasypać cukrem. W sezonie letnim można zebrać świeże wiśnie, wydrylować i zasypać cukrem (60-70dkg / 0,5 kg cukru).
Na soku ugotować budynie. Odstawić z palnika i wsypać suche galaretki. Bardzo dobrze wymieszać, aby się rozpuściły i odstawić do wystudzenia.
Następnie ucieramy masła lub margaryny z cukrem na puch. Osobno ubijamy 2 jajka z 2 łyżkami cukru. Jaja dodajemy do utartej masy delikatnie, po trochu, aby się nie zważyło.

Dokładamy już wystudzony, zimny!!! budyń- małymi porcjami.
Na koniec wsypujemy ok 60-70 dkg wydrylowanych wiśni i mieszamy delikatnie łyżką. Rozkładamy na biszkopt, posypujemy startą gorzką czekoladą.
Smacznego!